Luentosarja: Näkökulmia tekstiilin luomiseen
15.3 ja 22.3.2022 Designmuseon Talvipuutarhassa klo 16 / 16:30-18
Ennakkoilmoittautuminen
Näkökulmia tekstiilin luomiseen on Suomen Käsityön Ystävät ry:n yhteistyössä Designmuseon kanssa toteuttama tekstiilitaiteen luentosarja, jossa perinteinen tekniikka haastaa uuden ja toisin päin.
Ikiaikaiset kudonnan tekniikat ryijy ja kuvakudos ovat saaneet haastajakseen uudemmat tekstiilitekniikat tuftauksen ja jacquardin. Luentosarjassa perehdytään tekstiiliteosten työvaiheisiin ja taiteelliseen prosessiin. Omaa erityisalaansa pitkään seuranneet tekstiilitaiteilijat pohtivat tekniikan ja ilmaisun yhteyttä omien teostensa kautta. Luentojen jälkeen on varattu aikaa kuulijoiden kysymyksille ja keskustelulle esiteltyjen taidetekniikoiden välisistä eroista ja mahdollisuuksista. Luennoitsemaan saapuvat Soile Hovila, Hanna-Kaisa Korolainen, Outi Martikainen sekä Raija Rastas. Tapahtumat moderoi Designmuseon vastaava museolehtori Leena Svinhuvud.
Luennot järjestetään Designmuseon kolmannen kerroksen henkilökuntatilassa Talvipuutarhassa. Kolmanteen kerrokseen on pääsy vain henkilökunnalla, joten Talvipuutarhaan siirrytään ryhmittäin hissillä. Osallistuminen museolipun hinnalla (12/10/6 €, alle 18- vuotiaille ja museokortilla vapaa pääsy). Ilmoittaudu luennoille tästä.
Ti 22.3.
klo 16.30 Soile Hovila: Kuvakudos valokeilassa
klo 17 Outi Martikainen: Jacquardia, jacquardia – kudontaa tietokoneen maailmoissa
klo 17:30-18 Keskustelu
Tekstiilitaiteilija Raija Rastas (TaiK) suunnittelee ryijyjä sekä muita tekstiilitaideteoksia julkisiin tiloihin ja yksityiskoteihin sekäopettaa ryijyn suunnittelua. Ryijyissä häntä kiehtovat valon ja värien leikki ryijyn nukkapinnoissa, maalauksellinen ilmaisu sekä veistoksellisuus.
Tekstiilitaiteilija TaM, FM Soile Hovila on erikoistunut kuvakudoksiin vuodesta 2001 lähtien. Hän inspiroituu erityisesti valon kuvaamisesta luontoaiheisissa teoksissaan.
Outi Martikainen on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut taiteilija joka on taiteellisen työnlisäksi tehnyt yhteistyötä arkkitehtuuriprojekteissa toteuttaen rakennettuihin ympäristöihin integroituvia ”sovellettuja” kuvia. Hänelle tekstiili edustaa mahdollisuutta jatkuvaan tekniseen uudistumiseen. Tällä hetkellä hän työskentelee digitaalisen jacquard-kudonnan parissa.
Hanna-Kaisa Korolainen on suomalainen taiteilija, muotoilija ja tutkija. Hän työskentelee ryijyjen, kudottujen kankaiden, lasin ja keramiikan parissa. Korolaisen teoksia on kotimaassa nähty mm. EMMA:ssa, Suomen Käsityön museossa ja Hvitträskissä, sekä useissa ulkomaisissa näyttelyissä New Yorkista Milanoon. Korolaisen väitöskirja “The Making of Inspiration – From Monet to Warhol and Beyond” julkaistaan keväällä 2022.
Luennot striimataan myös Designmuseon Facebook-tilille.