Skip to main content

Kun huolella valittu kangas nyppyyntyy, sekös ottaa päähän. Mitä meni valinnassa vikaan Katri Lehtinen Annalan projektimyynnistä?

”Kangas on luultavasti keinokuituinen. Keinokuidut nyppyyntyvät eli pilliintyvät helposti. Niissä kuitu on pitkä, joka ei mene poikki. Näin kuitu kerää pölyä ja muodostaa pölypallon, jota kutsutaan pillingiksi. Keinokuituiset kankaat ovat sähköisiä ja kerryttävät sen vuoksi itseensä pölyä luonnonkuitua herkemmin.”

Voiko pilliintymistä estää jotenkin?

”Kankaan viikoittainen säännöllinen puhdistus tekstiilisuulakkeella imuroimalla vähentää pilliintymistä sekä pitää kankaan ulkonäön kauniina ja raikkaana. Irtolian ja pölyn poisto on ensisijainen keino estää pilliintymistä.”

Valitsin villakankaan yhteen kalusteeseen, mutta nyt sekin kangas on nyppyinen. Villahan on luonnonkuitu, joten miksi näin kävi?

”Luonnonkuidutkin voivat pilliintyä, mutta eivät niin herkästi kuin keinokuitu. Villakankaassa voi uutena ilmentyä pinnalle nyppyjä ja se johtuu siitä kun käytössä langan irtonaiset kuidut lähtevät pois. Nyppyyntyminen on normaali reaktio esimerkiksi istumisen aiheuttamasta hankauksesta. Villakuitu on kuitenkin lyhyt ja taipuisa ja menee myös poikki herkemmin, ja näin ei kerrytä herkästi pillinkiä. Mikäli villa nyppyyntyy, nypyt on poistettavissa myös käsin sekä nypynpoistokoneella. Villakankaankin hoidossa imurointi on tärkeää, se vähentää kankaan nyppyyntymistä.”

Tutustu Annalan kangasvalikoimaan. Kankaat ovat luonnonkuitua, joten suurta pilliintymisvaaraa ei ole.