Skip to main content

Suomalaiset julkitilasisustajat toivovat julkitilasisustamiseen korkeampaa kotimaisuusastetta. Yhä useammin tilanne on se, että ulkolaiset vaihtoehdot kiilaavat kotimaisten tuotteiden ohitse kun tiloja sisustetaan.

”Monesti puhutaan kotimaisena tuotteista, joiden muotoilu tai brändi on suomalainen, mutta valmistus ei ole kotimaista. Se ei meidän silmissämme täytä kotimaisuuden kriteereitä. Pelkkä design ei tee tuotteesta suomalaista”, kommentoi Annalan toimitusjohtaja Hanna-Maria Kortesoja. Annalan kutomo on ainoa suomalainen kutomo, joka kutoo julkitiloihin sopivia verhoilukankaita Suomessa.

”Me suomalaiset sisustustuotevalmistajat jäämme kilpailutuksissa ulkolaisten tuotteiden jalkoihin, jos kriteerinä valinnassa on vain hinta, eikä laatu. Tämä harmittaa. Meillä on kuitenkin tarjolla kotimaisen lainsäädännön täyttäviä tuotteita, jotka on valmistettu hyvissä tuotanto-olosuhteissa, tuotteet ovat myös hyvin kestäviä ja ekologisia”, Soft-kalusteen Jani Yli-Karjanmaa sanoo.

Lisätäkseen suomalaisten sisustusratkaisujen tunnettuutta arkkitehtien ja suunnittelijoiden keskuudessa, Annala, Maiseri, Rotola-Pukkila, Soft-kaluste ja Suomen Käsityön ystävät ovat perustaneet markkinointiyhteisön tukemaan kunkin yrityksen omia markkinointiväyliä. Yhteisö toimii nimellä Aula 5. Aula 5:n yrityksiä yhdistää kotimaisuus ja läpinäkyvä vastuullinen toiminta.

”Tahtotilamme on yhdessä sisustussuunnittelijoiden kanssa nostaa julkitilasisustamisen kotimaisuusastetta. Tehtävä ei ole helppo. Onneksi Suomessa on kuitenkin vielä saatavilla ratkaisuja, jotka täyttävät vaatienkin tilojen kriteerit myös kotimaisuuden osalta. Yhteisestä tahdosta kaikki on kiinni”, muistuttavat Mikko Rotola-Pukkila Rotola-Pukkilalta ja Sami Isohella Maiserista.

Korona on vaikeuttanut materiaalien saantia ja toimitusketjut tilauksesta asiakkaalle ovat pidentyneet merkittävästi. Näin on erityisesti ulkomailta tulevien tuotteiden osalta.

”Kotimaisina toimijoina meitä ei ole korona heilauttanut, vaan olemme pystyneet maailmanlaajuisesta kriisistä huolimatta pitämään toimitusaikamme lyhyinä. Tämä onkin tärkeä muistaa kun tekee valintaa ulko- ja kotimaisen tuotteen välillä. Kotimainen tuote on lähes aina nopeammin asiakkaalla kuin kaukaa laivarahdilla saapuva.”

Tutustu Aula 5-yrityksiin: